Vepřová panenka v bylinkách

29.03.2016 21:23

 

Ve slunečných dnech, které jsou neklamnou předzvěstí jara, ráda v kuchyni sáhnu po něčem zeleném - třeba oblíbených bylinkách nebo špenátu. Na sklizeň z vlastní bylinkové zahrádky je sice ještě brzy, ale sušené bylinky vám udělají stejně dobrou službu jako ty čerstvé. Použijeme je nejen na obalení masa, ale i na dochucení úžasné sýrové omáčky. V tomto receptu jsem použila směs provensálských bylinek, které se buď dají koupit jako hotová směs koření nebo si je můžete doma namíchat sami. Nejčastěji se tato směs koření skládá z tymiánu, rozmarýnu, saturejky, estragonu, dobromysli a případně ještě bazalky nebo levandule.  K této omáčce a masu můžete jako přílohu servírovat domácí bramborové hranolky nebo vařenou rýži. 

Pro 2 osoby:

1 menší vepřová panenka (350-400g)

hrst provensálských bylinek

trocha olivového oleje

fleur de sel nebo hrubozrnná sůl

Na omáčku:

100 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

150 ml smetany min. 30%

30 g jemně strouhaného parmazánu

hrstka provensálských bylinek

 

Troubu rozehřejeme na 170°.

Vepřovou panenku ze všech stran pomažeme olivovým olejem a obalíme ve směsi bylinek.

Pánev z těžkým dnem pořádně rozpálíme a panenku na ní krátce opečeme ze všech stran. Bude stačit minutka z každé strany Jde nám o to, aby se maso zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté.

Panenku přendejte na pekáček a vložte do trouby. Při teplotě 170° pečte 8-10 minut podle velikosti panenky. 

Stupeň propečení můžete zkontrolovat stlačením masa prstem. Čím tužší maso je, tím je propečenější. My chceme mít panenku krásně růžovou a šťavnatou, tudíž musí být na dotyk stále pružná.

Maso vyndejte a nechte ještě několik minut zabalené v alobalu odpočívat.

Mezitím si přiveďte k varu trochu vývaru. Poté přihoďte bylinky, přilijte smetanu a stáhněte z plotny.

Přisypte parmazán a metličkou míchejte dokud se nerozpustí. Omáčka by měla být hladká a krémová.

Panenku nakrájejte na širší plátky a podávejte s omáčkou a vybranou přílohou.

Dobrou chuť :)