Vepřová panenka v bylinkách
Ve slunečných dnech, které jsou neklamnou předzvěstí jara, ráda v kuchyni sáhnu po něčem zeleném - třeba oblíbených bylinkách nebo špenátu. Na sklizeň z vlastní bylinkové zahrádky je sice ještě brzy, ale sušené bylinky vám udělají stejně dobrou službu jako ty čerstvé. Použijeme je nejen na obalení masa, ale i na dochucení úžasné sýrové omáčky. V tomto receptu jsem použila směs provensálských bylinek, které se buď dají koupit jako hotová směs koření nebo si je můžete doma namíchat sami. Nejčastěji se tato směs koření skládá z tymiánu, rozmarýnu, saturejky, estragonu, dobromysli a případně ještě bazalky nebo levandule. K této omáčce a masu můžete jako přílohu servírovat domácí bramborové hranolky nebo vařenou rýži.
Pro 2 osoby:
1 menší vepřová panenka (350-400g)
hrst provensálských bylinek
trocha olivového oleje
fleur de sel nebo hrubozrnná sůl
Na omáčku:
100 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
150 ml smetany min. 30%
30 g jemně strouhaného parmazánu
hrstka provensálských bylinek
Troubu rozehřejeme na 170°.
Vepřovou panenku ze všech stran pomažeme olivovým olejem a obalíme ve směsi bylinek.
Pánev z těžkým dnem pořádně rozpálíme a panenku na ní krátce opečeme ze všech stran. Bude stačit minutka z každé strany Jde nám o to, aby se maso zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté.
Panenku přendejte na pekáček a vložte do trouby. Při teplotě 170° pečte 8-10 minut podle velikosti panenky.
Stupeň propečení můžete zkontrolovat stlačením masa prstem. Čím tužší maso je, tím je propečenější. My chceme mít panenku krásně růžovou a šťavnatou, tudíž musí být na dotyk stále pružná.
Maso vyndejte a nechte ještě několik minut zabalené v alobalu odpočívat.
Mezitím si přiveďte k varu trochu vývaru. Poté přihoďte bylinky, přilijte smetanu a stáhněte z plotny.
Přisypte parmazán a metličkou míchejte dokud se nerozpustí. Omáčka by měla být hladká a krémová.
Panenku nakrájejte na širší plátky a podávejte s omáčkou a vybranou přílohou.
Dobrou chuť :)