Treska se špagetami, pestem a zeleninou

04.06.2016 15:38

Jednoduché letní jídlo, které nezatíží vaše žaludky, ale příjemně je nasytí :) Rajčatové pesto můžete koupit už skoro v každém supermarketu, nebo si ho vyrobit doma sami, návod najdete na konci receptu.

Pro 2 osoby:

300 g filetu z tresky

160 g špaget

cca 4 lžíce rajčatového pesta

hrst oregána

olivový olej

sůl , pepř

10 cherry rajčátek

1 menší cuketa

1 paprika¨

další zeleninu můžete přidat dle vlastní chuti (lilek, šalotka, řapík)

půlka citronu na dochucení

 

 

Do osolené, vroucí vody vhoďte špagety a vařte dle návodu na obalu.

Zeleninu omyjte, očistěte a pokrájejte na větší kostičky. Cherry rajčátka přepulte a zrníčka vydlabejte.

Rybu z obou stran osolte a opeřete.

Rozpalte pánev, nelépe grilovací a na trošce olivového oleje opečte tresku z obou stran. Rybě stačí jen několik málo minut, delší tepelná úprava by ji vysušila. Počítejte tak dvě minutky z každé strany u nízkého filetu.

Rybu vyndejte a odložte na teplé místo. Do stejné pánve přilijte ještě malinko oleje a přidejte pokrájenou zeleninu.

Potřebujeme ji mít křupavou, nikoliv dušenou, je tedy důležité restovat zprudka a krátce, aby si zachovala barvu a svěžest.

Posypte oregánem, promíchejte a odstavte z plotny.

Teď už stačí zcedit špagety, promíchat je s pestem a restovanou zeleninou a posadit na ně rybku zakápnutou citronem.

Dobrou chuť :)

DOMÁCÍ RAJČATOVÉ PESTO

sklenička sušených rajčat cca 200g  (recept na domácí zde Domácí sušená rajčata)

 hrst bazalkových lístků

1-2 stroužky česneku

2 lžíce strouhaného parmazánu

hrst piniových oříšků

půl hrnku olivového oleje

Všechny suroviny mimo oleje rozmixujte ponorným mixérem. Do hladké směsi postupně přilévejte olej a dobře promíchejte. Ještě jednou vše krátce rozmixujte do hladké pasty. V uzavřené sklenici vydrží v chladu týden .