Treska se špagetami, pestem a zeleninou
Jednoduché letní jídlo, které nezatíží vaše žaludky, ale příjemně je nasytí :) Rajčatové pesto můžete koupit už skoro v každém supermarketu, nebo si ho vyrobit doma sami, návod najdete na konci receptu.
Pro 2 osoby:
300 g filetu z tresky
160 g špaget
cca 4 lžíce rajčatového pesta
hrst oregána
olivový olej
sůl , pepř
10 cherry rajčátek
1 menší cuketa
1 paprika¨
další zeleninu můžete přidat dle vlastní chuti (lilek, šalotka, řapík)
půlka citronu na dochucení
Do osolené, vroucí vody vhoďte špagety a vařte dle návodu na obalu.
Zeleninu omyjte, očistěte a pokrájejte na větší kostičky. Cherry rajčátka přepulte a zrníčka vydlabejte.
Rybu z obou stran osolte a opeřete.
Rozpalte pánev, nelépe grilovací a na trošce olivového oleje opečte tresku z obou stran. Rybě stačí jen několik málo minut, delší tepelná úprava by ji vysušila. Počítejte tak dvě minutky z každé strany u nízkého filetu.
Rybu vyndejte a odložte na teplé místo. Do stejné pánve přilijte ještě malinko oleje a přidejte pokrájenou zeleninu.
Potřebujeme ji mít křupavou, nikoliv dušenou, je tedy důležité restovat zprudka a krátce, aby si zachovala barvu a svěžest.
Posypte oregánem, promíchejte a odstavte z plotny.
Teď už stačí zcedit špagety, promíchat je s pestem a restovanou zeleninou a posadit na ně rybku zakápnutou citronem.
Dobrou chuť :)
DOMÁCÍ RAJČATOVÉ PESTO
sklenička sušených rajčat cca 200g (recept na domácí zde Domácí sušená rajčata)
hrst bazalkových lístků
1-2 stroužky česneku
2 lžíce strouhaného parmazánu
hrst piniových oříšků
půl hrnku olivového oleje
Všechny suroviny mimo oleje rozmixujte ponorným mixérem. Do hladké směsi postupně přilévejte olej a dobře promíchejte. Ještě jednou vše krátce rozmixujte do hladké pasty. V uzavřené sklenici vydrží v chladu týden .