Slávky na bílém víně

06.11.2015 19:53

Při tradičním pátečním nákupu jsem narazila na krásné, čerstvé mušle - slávky. Nejraději je mám právě ve spojení s bílým vínem, šalotkou a voňavou petrželkou. Pokrm je to rychlý, prostý a dokonalý... 

Co při přípravě mušlí musíte bezpodmínečně vědět je, jak poznat jejich čerstvost, respektive zdravotní nezávadnost :) Slávky se kupují živé, ty co bohužel přepravu nepřežijí musíte rozhodně vyhodit.  Jak poznat které jsou v pořádku a které ne najdete v receptu.

Pro 2-3 osoby:

1 kg čerstvých slávek

2 šalotky

30 g másla

150 ml suchého bílého vína, já jsem použila Pinot Grigio 

150 ml rybího vývaru nebo vody

3-4 stonky plocholisté petrželky

sůl, pepř

citronová šťáva

 

Mušle propláchněte pod studenou vodou a zkontrolujte, zda jsou řádně očištěné od řas, pokud ne, dočištěte.

Zkontrolujte, zda jsou všechny mušle zavřené. Pokud je některá otevřená, vezměte ji do jedné ruky a druhou několikrát mušli poklepejte na lasturu, pokud se ani nyní nezavře, bez milosti ji vyhoďte.

Očištěné a zavřené mušle ponořte ještě na několik minut do hodně studené vody, pustí ještě písek.

Šalotky nakrájejte nadrobno a nechte je zesklovatět na másle v hlubším hrnci. 

Po chvilce přihoďte pokrájenou petrželku a promíchejte.

Slávky slijte  a opatrně přesypte do hrnce k šalotce a petrželi a opatrně promíchejte.

Opepřete, zalijte vínem, přiklopte pokličkou a duste 3 minuty.

Poté odklopte pokličku, přilijte vývar nebo vodu a zakryté duste ještě 2 minuty.

Mušle vyndejte z hrnce do mísy. Pokud se některá NEOTEVŘELA vyhoďte ji!

Zbylý vývar ochuťte solí a citronovou šťávou.

Mušle podávejte přelité vývarem spolu s pečivem.

Dobrou chuť :)