Slávky na bílém víně
Při tradičním pátečním nákupu jsem narazila na krásné, čerstvé mušle - slávky. Nejraději je mám právě ve spojení s bílým vínem, šalotkou a voňavou petrželkou. Pokrm je to rychlý, prostý a dokonalý...
Co při přípravě mušlí musíte bezpodmínečně vědět je, jak poznat jejich čerstvost, respektive zdravotní nezávadnost :) Slávky se kupují živé, ty co bohužel přepravu nepřežijí musíte rozhodně vyhodit. Jak poznat které jsou v pořádku a které ne najdete v receptu.
Pro 2-3 osoby:
1 kg čerstvých slávek
2 šalotky
30 g másla
150 ml suchého bílého vína, já jsem použila Pinot Grigio
150 ml rybího vývaru nebo vody
3-4 stonky plocholisté petrželky
sůl, pepř
citronová šťáva
Mušle propláchněte pod studenou vodou a zkontrolujte, zda jsou řádně očištěné od řas, pokud ne, dočištěte.
Zkontrolujte, zda jsou všechny mušle zavřené. Pokud je některá otevřená, vezměte ji do jedné ruky a druhou několikrát mušli poklepejte na lasturu, pokud se ani nyní nezavře, bez milosti ji vyhoďte.
Očištěné a zavřené mušle ponořte ještě na několik minut do hodně studené vody, pustí ještě písek.
Šalotky nakrájejte nadrobno a nechte je zesklovatět na másle v hlubším hrnci.
Po chvilce přihoďte pokrájenou petrželku a promíchejte.
Slávky slijte a opatrně přesypte do hrnce k šalotce a petrželi a opatrně promíchejte.
Opepřete, zalijte vínem, přiklopte pokličkou a duste 3 minuty.
Poté odklopte pokličku, přilijte vývar nebo vodu a zakryté duste ještě 2 minuty.
Mušle vyndejte z hrnce do mísy. Pokud se některá NEOTEVŘELA vyhoďte ji!
Zbylý vývar ochuťte solí a citronovou šťávou.
Mušle podávejte přelité vývarem spolu s pečivem.
Dobrou chuť :)