Romantické menu
Ať už Valentýna slavíte či nikoliv, dobrého jídla není nikdy dost a troška té romantiky také nikdy neškodí :)
Podávané menu:
Marinované krevetky
Flank steak s pepřovou omáčkou a čerstvými těstovinami
Pošírovaná hruška s tvarohem
Na předkrm :
150 g předvařených, očištěných krevet
šťávu z jedné limetky
1 lžíce olivového oleje
snítka petrželky
sůl, pepř
1/2 chilli papričky
mix salátů
toastový chléb k podávání
Mražené krevety nechte povolit. V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu a krevety do ní naložte. V lednici nechte alespoň hodinu marinovat. Poté rozpalte pánev a krevety krátce orestujte. Do misky dejte směs salátů a na ně položte krevety, servírujte s opečeným toastovým chlebem.
Pokud seženete velké tygří krevety bude váš zážitek ještě intenzivnější :)
Hlavní chod:
350 g hovězího flank steaku
balíček čerstvých těstovin
2 lžičky nakládaného zeleného pepře
20 ml koňaku nebo brandy (lze vynechat)
120 ml 30% smetany
sůl, pepř
Dejte si vařit vodu na těstoviny a mezitím si připravte steak.
Maso potřete z obou stran olivovým olejem a na rozpálené pánvi opečete 3 minuty z každé strany, poté jej nechte 5 minut odpočinout v alobalu. Více k přípravě steaku a stupních propečení najdete v tomto článku:
Těstoviny vhoďte do osolené vody a vařte dle návodu na obalu.
Do pánve s výpekem přidejte 2 lžičky zeleného pepře a krátce zavařte. Poté ho zalijte smetanou, přidejte koňak a vařte do zhoustnutí.
Odpočinutý steak nakrájejte na plátky a servírujte spolu s těstovinami a omáčkou. Místo těstovin skvěle poslouží také brambory pečené ve slupce.
Dezert
1 zralá hruška, rozkrojená, oloupaná a zbavená jádřince
500 ml černého čaje
500 ml bílého vína
1 hrnek cukru
2 celé skořice
2 hvězdičky badyánu
150 g tučného tvarohu ve vaničce
Moučkový cukr dle chuti
Nálev z černého čaje, vína a koření přiveďte k varu.
Oloupané, očištěné půlky hrušek ponořte do nálevu a vařte do měkka.
Hrušky dejte stranou a nálev svařte do zhousnutí.
Mezitím si vyšlehejte tvaroh s moučkovým cukrem.
Půlky hrušek nožem nakrojte na proužky cca do 2/3 a rozviňte jako vějíř.
Skořici a badyán můžete použít na ozdobu. Hrušku polijte omáčkou a přidejte tvarohový noček.
Dobrou chuť :)