Romantické menu

13.02.2016 18:58

Ať už Valentýna slavíte či nikoliv, dobrého jídla není nikdy dost a troška té romantiky také nikdy neškodí :)

Podávané menu:

Marinované krevetky

Flank steak s pepřovou omáčkou a čerstvými těstovinami

Pošírovaná hruška s tvarohem

Na předkrm :

150 g předvařených, očištěných krevet

šťávu z jedné limetky

1 lžíce olivového oleje

snítka petrželky

sůl, pepř

1/2 chilli papričky

mix salátů

toastový chléb k podávání

 

Mražené krevety nechte povolit. V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu a krevety do ní naložte. V lednici nechte alespoň hodinu marinovat. Poté rozpalte pánev a krevety krátce orestujte. Do misky dejte směs salátů a na ně položte krevety, servírujte s opečeným toastovým chlebem.

Pokud seženete velké tygří krevety bude váš zážitek ještě intenzivnější :)

Hlavní chod:

350 g hovězího flank steaku

balíček čerstvých těstovin

2 lžičky nakládaného zeleného pepře

20 ml koňaku nebo brandy (lze vynechat)

120 ml 30% smetany

sůl, pepř

Dejte si vařit vodu na těstoviny a mezitím si připravte steak.

Maso potřete z obou stran olivovým olejem a na rozpálené pánvi opečete 3 minuty z každé strany, poté jej nechte 5 minut odpočinout v alobalu. Více k přípravě steaku a stupních propečení najdete v tomto článku:

Dobrý steak, žádná věda :)

Těstoviny vhoďte do osolené vody a vařte dle návodu na obalu.

Do pánve s výpekem přidejte 2 lžičky zeleného pepře a krátce zavařte. Poté ho zalijte smetanou, přidejte koňak a vařte do zhoustnutí.

Odpočinutý steak nakrájejte na plátky a servírujte spolu s těstovinami a omáčkou. Místo těstovin skvěle poslouží také brambory pečené ve slupce.

Dezert

1 zralá hruška, rozkrojená, oloupaná a zbavená jádřince 

500 ml černého čaje

500 ml bílého vína

1 hrnek cukru

2 celé skořice

2 hvězdičky badyánu

150 g tučného tvarohu ve vaničce

Moučkový cukr dle chuti

 

Nálev z černého čaje, vína a koření přiveďte k varu.

Oloupané, očištěné půlky hrušek ponořte do nálevu a vařte do měkka. 

Hrušky dejte stranou a nálev svařte do zhousnutí.

Mezitím si vyšlehejte tvaroh s moučkovým cukrem.

Půlky hrušek nožem nakrojte na proužky cca do 2/3 a rozviňte jako vějíř.

Skořici a badyán můžete použít na ozdobu. Hrušku polijte omáčkou a přidejte tvarohový noček.

Dobrou chuť :)