Nadýchané palačinky s jahodovou omáčkou
Uznávám, jde spíše o typicky letní jídlo a to počasí venku v posledních dnech nic nepřípomíná. Právě proto je dobré si občas trochu toho tepla přinést domů a co připomíná léto víc než miska voňavých, slaďoučkých jahod? Do palačinek tradičně přidávám trochu perlivé vody, která jim dodá úžasnou vláčnost a nadýchanost. Část hladké mouky nahrazuji moukou špaldovou, ale pokud ji doma nemáte, můžete zůstat jen u té pšeničné.
Na palačinky:
450 ml mléka
300 ml perlivé vody
200 g hladké mouky a 100 g špaldové mouky
2 vejce
60 g třtinového cukru
špetka soli
máslo na smažení
Na omáčku:
250 g jahod
100 g tvarohu ve vaničce
100 ml mléka
lžíce medu
Omyté jahody zbavte stopek, nakrájejte a rozmixujte ponorným mixérem.
Přidejte mléko, tvaroh,med a pořádně promíchejte. Dejte chladit do lednice.
Ve větší míse smíchejte mléko,vodu, mouky, cukr a sůl a dobře promíchejte.
Poté přidejte vejce a opět dobře zamíchejte.
Rozpalte pánev a na másle usmažte palačinky.
Podávejte s dobře vychlazenou jahodovou omáčkou.