Nadýchané palačinky s jahodovou omáčkou

16.02.2016 19:28

 

Uznávám, jde spíše o typicky letní jídlo a to počasí venku v posledních dnech nic nepřípomíná. Právě proto je dobré si občas trochu toho tepla přinést domů a co připomíná léto víc než miska voňavých, slaďoučkých jahod? Do palačinek tradičně přidávám trochu perlivé vody, která jim dodá úžasnou vláčnost a nadýchanost. Část hladké mouky nahrazuji moukou špaldovou, ale pokud ji doma nemáte, můžete zůstat jen u té pšeničné. 

Na palačinky:

450 ml mléka

300 ml perlivé vody

200 g hladké mouky a 100 g špaldové mouky 

2 vejce

60 g třtinového cukru

špetka soli

máslo na smažení

 

Na omáčku:

250 g jahod

100 g tvarohu ve vaničce

100 ml mléka

lžíce medu

 

Omyté jahody zbavte stopek, nakrájejte a rozmixujte ponorným mixérem.

Přidejte mléko, tvaroh,med a pořádně promíchejte. Dejte chladit do lednice.

Ve větší míse smíchejte mléko,vodu, mouky, cukr a sůl a dobře promíchejte.

Poté přidejte vejce a opět dobře zamíchejte.

Rozpalte pánev a na másle usmažte palačinky.

Podávejte s dobře vychlazenou jahodovou omáčkou.