Na Pekárně Čakovičky

22.08.2015 17:53

Do restaurace Na Pekárně jsem se chystala už od jejího otevření (což jsou asi čtyři roky :)). Pořád jsem si říkala, že až budeme mít okolo cestu, zastavíme se tady a otestujeme vyhlášenou českou kuchyni Václava Friče. A protože cesta na sever se stále nekonala, zamíříla jsem do Čakoviček cíleně – na sobotní oběd. A vážně to stálo za to.

 

Majitel a šéfkuchař v jedné osobě - Václav Frič, léta působil v luxusních pražských restauracích jako je Alcron, Intercontinetal nebo Café Imperial. Pak se rozhodl slpnit si svůj sen a otevřít si kousek za Prahou malou hospůdku, ve které bude podávat klasickou českou kuchyni. A dobře udělal.

 

Hospůdka je malebná, zařízená ve venkovském stylu, s prostorným venkovním sezením a dětským koutkem. Uvítá vás milá obsluha, nabídne domácí malinovku nebo Fričovu 12° ještě než dosednete. Klasický jídelní lístek tu nečekejte, protože menu se každý den mění. Aktuální nabídku můžete najít na tabulích umístěných na zdi.

 

Ještě než se rozkoukáte vám na stůl jako pozornost přistane domácí chléb s vajíčkovou pomazánkou. S jeho konzumací jsme byla opatrná, tušila jsem, že budu potřebovat místo na další dobroty.

 

Pokud máte štěstí, výběr jídla vám usnadní sám šéfkuchař. Právě na jeho radu objednáváme jako předkrm kachní rillettes (120,-) a z polévek kulajdu se zastřeným vejcem (35,-). Rillettes je v podstatě luxusní masová pomazánka, pocházející z Francie. Na Pekárně dostanete pořádnou porci trhaného kachního masa s domácími houstičkami a brusinkami. Brilantní předkrm, který navnadí chuťové buňky na další chody – a že je opravdu o co stát. Kulajda je plná kopru i lesních hub, hustá tak, že v ní stojí lžíce. Na mě je trochu moc sladká, přidala bych ocet. Vajíčko je udělané perfektně, po zakrojení se žloutek krásně rozteče do polévky – není co dodat.

 

 

Jelikož polévka byla opravdu vydatná, volím lehčí hlavní chod a to medové kuřátko s jarní zeleninou (195,-) , můj doprovod touží ochutnat místního vyhlášeného kance se šípkovou a bramborovými plackami (195,-).

 

Netrvá to dlouho a hlavní chody přicházejí. Kuřátko je vlastně kuřecí prso supreme, tedy s kůží a kouskem křídla, doplněné strouhanou jarní zeleninou a neobvyklou variací bramborové kaše, s kousky brambor a jarní cibulkou. Kuřecí prso má výbornou křupavou kůžičku, nasáklou medem, přesto je maso uvnitř maličko sušší. Celý pokrm je doplněn lehkou omáčkou, jejíž složení odhaduji na spojení medu a balsamica. Celkově hodnotím pokrm velmi dobře, jednotlivé složky spolu fungují a skvěle se doplňují.

Kanec se šípkovou omáčkou je delikátní, maso se rozpadá, omáčka je krásně hutná, plná chuti, jemně nasládlá a vonící po perníku. Bramborové placky, obohacené o ořechy, jsou zajímavou alternativou a ke kanci skvěle pasují.

 

Ač se to nezdá, stále ještě máme místo na malý dezert, a tak volíme domácí jablečný štrůdl. Ten na Pekárně podávají teplý, s velkým kopečkem domácí šlehačky a malý opravdu není. Na první pohled domácí těsto, naplněné hromadou jablek a šťavnatými rozinkami, hmmm.... jako od babičky.

 

Už od chvíle kdy do téhle hospůdky vstoupíte, cítíte se jako doma. Obsluha je milá, šéfkuchař se s vámi baví jako se starými známými, usmívá se, zpívá si, šíří dobrou náladu – takhle si představuji opravdu šťastného člověka. Koneckonců proč by nebyl, dělá co ho baví a dělá to s láskou, což je ostatně znát na všem, co tu ochutnáte. Málokdy odjíždím z restaurace s tak dobrým pocitem v břiše i na duši, tady se to podařilo dokonale. Z celého srdce vám doporučuji udělat si výlet do Čakoviček. I když odtud budete odcházet s plným žaludem, skvělý pocit z dobrého jídla vás bude nadnášet. A nezapomeňte na rezervaci, bývá tu narváno – ale tomu se vůbec nedivím :)