Kachní prsa s ratatouille

15.03.2016 20:55

Jelikož kachní prsa jsou celkem tučná je zeleninová ratatouille dobrou, odlehčenou přílohou. Důležité je, aby se dokřupava opekla kůže, vypekl tuk a zároveň maso zůstalo uvnitř růžové a šťavnaté. Stejně jako u hovězího steaku, jejíž chuti se kachní prsa podobají, je nutné nechat maso chviličku v teple odpočinout. Šťáva se v mase rozloží a nevyteče hned po prvním zakrojení. Já je nechávám trochu víc rare, což každý nemusí, ale určitě je nepřepékejte víc než je nutné, ztratí pak svou chuť a vysušená nestojí za nic :)

Pro 2 osoby:

2 kachní prsa s kůží

hrubozrnná sůl nebo nejlépe fleur de sel (speciální druh soli ,více info pod receptem)

Na ratatouille:

1 menší lilek

1 cuketa

2 rajčata

1 cibule

2 stroužky česneku

2 menší bílé papriky

3 lžíce krájených konzervovaných rajčat

olivový olej, sůl, tymián, rozmarýn 

 

Troubu si rozpalte na 120 ° C.

 

Kůži na kachních prsou nakrojte do mřížky, snažte se neproříznout maso, pouze kůži ! Rozpalte nepřilnavou pánev, tuk nebudete potřebovat, tučná kůže na prsou ho pustí až až :) Když je pánev pořádně rozpálená, vložte prsa kůží dolů. Nechte opěkat několik minut, dokud kůže nebude zlatá (cca 3-4 min.). Poté obraťte a druhou stranu opékejte již jen cca 0,5 minuty

 

Vložte do trouby a pečte ještě cca 10 minut. Poté dejte prsa odpočinout na 5 minut do alobalu.

Všechnu zeleninu pokrájejte na kostičky a postupně osmahněte na trošce olivového oleje v tomto pořadí:

Lilek a cuketa - opékat cca 3 minuty, osolit a stranou

Papriky - cca 2 minuty, osolit a stranou

Rajčata , cibuli a česnek - minutku, osolit a přidat konzervovaná rajčata, promíchat.

Vrátit zpět veškerou zeleninu, přidat tymián a rozmarýn. Prohřát a odstavit.

Nakrájená kachní prsa servírujte spolu s ratatouille. Plátky masa na talíři posypte krystalky soli.

Dobrou chuť :)

Fleur de sel - je ryzí sůl tradičně sbírána během kontrolovaného odpařování mořské vody. V důsledku odpařování na hladině vody se objevuje velmi tenká vrstva soli - květ soli (fleur de sel). Velmi opatrně se sbírá a suší ve velkých koších na slunci. Používá se k finálnímu dochucení mas a dalších pokrmů. Dá se sehnat ve větších supermarketech, specializovaných prodejnách nebo na internetu.

Cena se pohybuje kolem 150-200 korun za 125 g. Já používám konkrétně tuto