Kachní prsa s ratatouille
Jelikož kachní prsa jsou celkem tučná je zeleninová ratatouille dobrou, odlehčenou přílohou. Důležité je, aby se dokřupava opekla kůže, vypekl tuk a zároveň maso zůstalo uvnitř růžové a šťavnaté. Stejně jako u hovězího steaku, jejíž chuti se kachní prsa podobají, je nutné nechat maso chviličku v teple odpočinout. Šťáva se v mase rozloží a nevyteče hned po prvním zakrojení. Já je nechávám trochu víc rare, což každý nemusí, ale určitě je nepřepékejte víc než je nutné, ztratí pak svou chuť a vysušená nestojí za nic :)
Pro 2 osoby:
2 kachní prsa s kůží
hrubozrnná sůl nebo nejlépe fleur de sel (speciální druh soli ,více info pod receptem)
Na ratatouille:
1 menší lilek
1 cuketa
2 rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
2 menší bílé papriky
3 lžíce krájených konzervovaných rajčat
olivový olej, sůl, tymián, rozmarýn
Troubu si rozpalte na 120 ° C.
Kůži na kachních prsou nakrojte do mřížky, snažte se neproříznout maso, pouze kůži ! Rozpalte nepřilnavou pánev, tuk nebudete potřebovat, tučná kůže na prsou ho pustí až až :) Když je pánev pořádně rozpálená, vložte prsa kůží dolů. Nechte opěkat několik minut, dokud kůže nebude zlatá (cca 3-4 min.). Poté obraťte a druhou stranu opékejte již jen cca 0,5 minuty.
Vložte do trouby a pečte ještě cca 10 minut. Poté dejte prsa odpočinout na 5 minut do alobalu.
Všechnu zeleninu pokrájejte na kostičky a postupně osmahněte na trošce olivového oleje v tomto pořadí:
Lilek a cuketa - opékat cca 3 minuty, osolit a stranou
Papriky - cca 2 minuty, osolit a stranou
Rajčata , cibuli a česnek - minutku, osolit a přidat konzervovaná rajčata, promíchat.
Vrátit zpět veškerou zeleninu, přidat tymián a rozmarýn. Prohřát a odstavit.
Nakrájená kachní prsa servírujte spolu s ratatouille. Plátky masa na talíři posypte krystalky soli.
Dobrou chuť :)
Fleur de sel - je ryzí sůl tradičně sbírána během kontrolovaného odpařování mořské vody. V důsledku odpařování na hladině vody se objevuje velmi tenká vrstva soli - květ soli (fleur de sel). Velmi opatrně se sbírá a suší ve velkých koších na slunci. Používá se k finálnímu dochucení mas a dalších pokrmů. Dá se sehnat ve větších supermarketech, specializovaných prodejnách nebo na internetu.
Cena se pohybuje kolem 150-200 korun za 125 g. Já používám konkrétně tuto