Hovězí krk na kořenové zelenině
13.03.2016 19:55
Miluju tu vůni, když se vám po bytě rozvoní základ hovězího na víně. Ať už jde o hovězí na kořenové zelenině, nebo třeba klasické boeuf bourguignon je to nádhera. Pokud existuje vůně domova, pro mě je to právě tahle - dozlatova orestovaná zelenina, dobré víno a tymián... Jakkoliv je výborná středomořská nebo asijská kuchyně, tak ta francouzská vás posadí na zadek. Jak jsou ostatní kuchyně snadné a rychlé, na té francouzské je úžasná právě její zdánlivá složitost, propracovanost a pomalá příprava. Za tuhle dobrotu vás budou všichni milovat. Já od chvíle kdy do talíře poprvé zabořím lžíci zavírám oči a okolní svět pro mě přestává existovat...
Pro 4 osoby:
500 g hovězího krku1 cibuli na drobno1 mrkev na kostičky1 petržel na kostičky3 celé, oloupané stroužky česneku400 ml kvalitního francouzského červeného vína4 lžíce nakládaných cibulek0,7 l hovězího vývaru1,5 lžíce hladké mouky4 čerstvé žampionykousek máslaolej, sůl, pepřhrstka sušeného tymiánu2 bobkové listy
V hlubším hrnci rozpalte olej a zprudka orestujte na větší kousky nakrájené hovězí.Osolte, opepřete,zaprašte moukou a krátce zarestujte.Maso dejte stranou a přidejte petržel a mrkev nakrájené na kostičky. Po minutě restování přidejte cibuli a nakonec i česnek.Když je zelenina osmažená dozlatova, přidejte tymián, cibulky bez nálevu a promíchejte.Vraťte zpátky maso a zalijte červeným vínem a troškou vývaru. Maso by mělo být jen lehce ponořené, další vývar budete přilévat postupně.Promíchejte, ztlumte plamen a za občasného míchání duste doměkka, bude to trvat cca 1,5 hodiny. Vývar přilévejte dle potřeby.Na kousku másla orestujte na čtvrtky nakrájené žampiony a přidejte je k masu.Podávejte s bramborovým pyré, karlovarským knedlíkem nebo čerstvým křupavým chlebem.Tohle jídlo si vážně užijte, všechno vypněte, nalijte si sklenku a vychutnejte si tuhle úžasnou dobrotu .... :)