Hovězí krk na kořenové zelenině

13.03.2016 19:55
Miluju tu vůni, když se vám po bytě rozvoní základ hovězího na víně. Ať už jde o hovězí na kořenové zelenině, nebo třeba klasické boeuf bourguignon je to nádhera. Pokud existuje vůně domova, pro mě je to právě tahle - dozlatova orestovaná zelenina, dobré víno a tymián... Jakkoliv  je výborná středomořská nebo asijská kuchyně, tak ta francouzská vás posadí na zadek. Jak jsou ostatní kuchyně snadné a rychlé, na té francouzské je úžasná právě její zdánlivá složitost, propracovanost a pomalá příprava. Za tuhle dobrotu vás budou všichni milovat.  Já od chvíle kdy do talíře poprvé zabořím lžíci zavírám oči a okolní svět pro mě přestává existovat...
Pro 4 osoby:
 
500 g hovězího krku
1 cibuli na drobno
1 mrkev na kostičky
1 petržel na kostičky
3 celé, oloupané stroužky česneku
400 ml kvalitního francouzského červeného vína
4 lžíce nakládaných cibulek
0,7 l hovězího vývaru 
1,5 lžíce hladké mouky
4 čerstvé žampiony
kousek másla
olej, sůl, pepř
hrstka sušeného tymiánu
2 bobkové listy
 
 
V hlubším hrnci rozpalte olej a zprudka orestujte na větší kousky nakrájené hovězí.
 
Osolte, opepřete,zaprašte moukou a krátce zarestujte.
 
Maso dejte stranou a přidejte petržel a mrkev nakrájené na kostičky. Po minutě restování přidejte cibuli a nakonec i česnek.
Když je zelenina osmažená dozlatova, přidejte tymián, cibulky bez nálevu a promíchejte.
 
Vraťte zpátky maso a zalijte červeným vínem a troškou vývaru. Maso by mělo být jen lehce ponořené, další vývar budete přilévat postupně.
 
Promíchejte, ztlumte plamen a za občasného míchání duste doměkka, bude to trvat cca 1,5 hodiny. Vývar přilévejte dle potřeby.
Na kousku másla orestujte na čtvrtky nakrájené žampiony a přidejte je k masu.
 
Podávejte s bramborovým pyré, karlovarským knedlíkem nebo čerstvým křupavým chlebem.
 
Tohle jídlo si vážně užijte, všechno vypněte, nalijte si sklenku a vychutnejte si tuhle úžasnou dobrotu .... :)