Dobrý steak, žádná věda :)

21.09.2015 22:38

Neznám moc lepších věcí než dobře udělaný hovězí steak. Spousta lidí se jeho přípravy doma bojí , to je ale naprosto zbytečné. Základem úspěchu je vyzrálé, uleželé maso, nejlépe z mladého býka, které zrálo alespoň 21 dní. Díky zrání se maso zbaví posmrtné ztuhlosti, zkřehne a po uvaření je krásně měkké a šťavnaté. Takové maso seženete jak v Makru, tak třeba i v Lidlu, kde jsem i já dnes koupila svůj rump steak (libový steak ze zadního masa, s tukovým okrajem). Snažte se vyhýbat úplně libovým masům jako svíčková a dejte přednost trošku prorostlejším kouskům s jemným mramorováním. Chutově velmi dobrý a cenově příznivý je také flank steak neboli pupek.

 

Dalším důležitým pravidlem pro přípravu dokonalého steaku je doba pečení. Já steaky připravuji na grilovací pánvi a poté je nechávám ještě cca 5 minut „dojít“ v alobalu, aby se šťávy v mase pěkně rozložily a nevytekly hned při prvním zakrojení. Pomocnou berličkou je vám v případě určení propečení steaku dotykový test – čím více maso pod vaším prstem pruží, tím je „syrovější“.

 

Pro lepší přehled uvádím orientační časy pro jednotlivé úpravy při výšce steaku cca 1,5cm:

 

RARE (krvavý)                                  2 minuty z každé strany                              velmi měkký na pohmat

 

MEDIUM RARE

(lehce propečený)                             3 minuty z každé strany                                       měkký

 

MEDIUM

(středně propečený)                         4 minuty z každé strany                                        pružný

 

WELL DONE

(propečený)                                       5 minut z každé strany                                          pevný

 

 

 

Nejčatější úprava, u které si také steak nejlépe vychutnáte je medium rare, případně medium. Rare je spíše tatarák a well done dle mého zbytečná smrt mladého býčka :) Záleží ale na chuti každého z nás.

 

Samotná příprava je pak velice jednoduchá. Důležité je steak vyndat hodinku před přípravou, aby se adaptoval na pokojovou teplotu a neutrpěl teplotní šok při pečení.

 

Pak jej stačí už jen z obou stran lehce pomazat olivovým olejem a pořádně rozpálit těžkou, nepřilnavou pánev. Pánev musí být opravdu pořádně rozpálená, až potom na ní může přijít steak.

 

Na vysokém plameni opékejte nejprve z jedné a pak i z druhé strany podle požadovaného stupně propečení.

 

Steak poté zabalte ještě na pět minut do alobalu, aby si odpočinul.

 

Dál stačí jen osolit a opepřit.

 

 

 

Můžete servírovat například s grilovanou zeleninou nebo pečenými brambory.

 

S předstihem si můžete připravit BYLINKOVÉ MÁSLO, potřebujete:

  • půlku kostky másla, oblíbené bylinky, sůl, potravinářskou folii

 

Změklé máslo smíchejte se solí a najemno nasekanými bylinkami, nandejte na folii, smotejte jako bonbonek a dejte ztuhnout do lednice. Na každý steak pak stačí přidat kolečko másla, které se na něm krásně rozpustí.

 

 

Takže obavy stranou a pusťte se do toho, steaky opravdu nekoušou! :)