Deli Viet restaurant
Pokud jste ještě před pár lety chtěli ochutnat autentickou asijskou, potažmo vietnamskou kuchyni, museli jste zamířit buď k malému stánku v Holešovické tržnici, nebo přímo do Mekky vietnamské kuchyně – do Sapy.
Naštěstí i k nám dorazil boom vietnamských bister. Zdá se, že sami Vietnamci pochopili, že daleko víc než pseudo čínskou kuchyni z polotovarů, nabízenou pod názvy M25-M68, stojíme o jejich čerstvá, chutově bohatá a bylinkami provoněná jídla.
Ovšem ne všechna bistra jsou dobrá, například rozdíly mezi takovou PHO mohou být propastné, ale o tom zase někdy příště.
Dnes jsem se rozhodla otestovat bistro Deli Viet v Opletalově ulici, nedaleko Václavského náměstí.
Prostor bistra je menší, uvnitř najdete jen několik stolků, další tři pak venku na ulici. Bezesporu dobrým znamením je početná vietnamská komunita, okupující vnitřní prostory. S povděkem přijímáme místa k sezení venku. Obsluha je milá a snaživá, jídlení lístek k nám příletí jakmile dosedneme.
Vybírat můžeme jak z notoricky známých jídel – Pho, závitky, Bun cha, smažené nudle, tak i z méně obvyklých jako je salát z banánového květu nebo zelené papáji.
Po pečlivém výběru volíme jako předkrmy jarní a letní závitky. Jarní jsou pěkně křupavé, nerozpadají se, jsou plné zeleniny a masa. Letní závitky, u kterých přiznávám bez mučení, že jsou mou malou závislostí, musím ocenit dostatek čerstvých bylinek. Jen omáčka, do které se namačejí byla málo ochucená, chyběl jí jak ocet, tak rybí omáčka. Rozhodně jsem měla lepší čerstvé závitky, než tyto.
Z hlavních chodů jsme vybrali tradiční vietnamské Bún chả – tedy zprudka grilované kousky vepřového masa, podávané s rýžovými nudlemi a zeleninou (recept na něj najdete tady na blogu).
I u tohoto chodu kuchař zbytečně šetřil bylinkami a dochucením, jak u masa, tak hlavně u omáčky určené k namáčení. Jinak bylo jídlo ucházející, maso bylo křupavé a šťavnaté, na porci se nešetřilo.
Obdobně na tom byly i smažené široké nudle s hovězím masem. To se rozpadalo a bylo dobře vychucené a čerstvá zelenina vše skvěle doplňovala. Porce byla opět velkorysá, strávník byl spokojen :)
Mě osobně nejvíce zajímal salát z banánového květu s tofu. Banánový květ se nejvíce používá v jihoasijské a indické kuchyni. Banánový květ je příjemně nahořklý, v mém salátu ale spíš převažovala chuť arašídů, kterými byl posypán. K vyladění chuti přispěl čerstvý koriandr, který ve vietnamské kuchyni nesmí chybět. V parném dni byl salát příjemným osvěžením.
Na dezert už nezbylo místo, to někdy příště. Při další návštěvě mám v plánu ochutnat především polévku PHO, podle které se pozná dobré vietnamské bistro. Deli Viet zatím doporučuji s opatrností, na sto procent mně tady bohužel nepřesvědčili.