Svatomartinská pečínka s lokšemi a zelím

08.11.2015 13:55

Svátek Svatého Martina se nazadržitelně blíží a s ním i typické pochutiny ve formě pečené husičky a mladého vína.

Pokud se i vy chystáte držet tradic pečené husy ,zkuste tentokrát bramborové knedlíky nahradit lokšemi , nebudete litovat !

Jelikož u nás jsme doma jen dva a celá husa je pro nás zbytečně veliká, zvolila jsem jinou možnost a upekla stehna kachní. Jestli jste na tom jako já, nedělejte si z toho hlavu, však my tu tradici vyvážíme Svatomartinským vínem:)

Tak nezapomeňte 11.11. v 11 hodin ochutnat letošní první sklizeň, prý to bude stát za to! 

 

Pro 2 osoby:

2 husí nebo kachní stehna

sůl, kmín

Lokše:

500 g brambor uvařených ve slupce (nejlépe den předem)

hladká mouka dle potřeby (min. 100g)

sádlo na pomazání

sůl

Zelí:

250 g sterilovaného červeného zelí

1 cibule

50 ml červeného vína (nebo vody)

1 lžíce cukru

ocet

kmín, sůl, olej

 

Troubu si předehřejte na 180°C.

Stehna osolte a okmínujte, dejte do pekáčku, podlijte troškou vody, přikryjte a dejte péct.

Pečte 1,5-2 hodiny za občasného polévání výpekem. Pokud je už maso měkké, sundejte pokličku, zvyšte teplotu na 220°C a pečte 10- 15 minut než vznikne křupavá kůrčička. Pokud chcete, můžete v závěru potřít stehna trochou medu s vodou, kůrčička bude krásně zlatá.

Lokše:

Brambory uvařené ve slupce oloupejte, nastrouhejte na jemno a osolte.

K bramborám postupně přisypávejte mouku a vyracujte hladké a nelepivé těsto.

Z něho pak na pomoučeném vále vyválejte tenké placky, které nasucho opečte z obou stran na pánvi.

Lokše je nutno připravovat celkem rychle, hodně podsypávejte, aby se vám placky nelepily na vál a ihned je házejte na pánev.

Tam jim bude stačit minutka z každé strany a jsou hotové. Jakmile mají černé puchýřky, šup s nimi ven. Nejlepší je hned je pomazat sádlem.

Teplé je udržujte přikryté alobalem.

Zelí:

Na troše oleje zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku, přihoďte lžíci cukru a nechte zkaramelizovat.

Přidejte zelí i s trochou láku , osolte a okmínujte. Vše důkladně zamíchejte, přilijte víno nebo vodu, přiklopte a duste do měkka.

Ochutnejte zelí a pokud chcete přidejte ocet nebo cukr.

 

Pokud vám později zbyde maso, stehna oberte a i se zelím jím naplňte lokše. Vznikne vám jakýsi wrap, který ocení především děti :)