Svatomartinská pečínka s lokšemi a zelím
Svátek Svatého Martina se nazadržitelně blíží a s ním i typické pochutiny ve formě pečené husičky a mladého vína.
Pokud se i vy chystáte držet tradic pečené husy ,zkuste tentokrát bramborové knedlíky nahradit lokšemi , nebudete litovat !
Jelikož u nás jsme doma jen dva a celá husa je pro nás zbytečně veliká, zvolila jsem jinou možnost a upekla stehna kachní. Jestli jste na tom jako já, nedělejte si z toho hlavu, však my tu tradici vyvážíme Svatomartinským vínem:)
Tak nezapomeňte 11.11. v 11 hodin ochutnat letošní první sklizeň, prý to bude stát za to!
Pro 2 osoby:
2 husí nebo kachní stehna
sůl, kmín
Lokše:
500 g brambor uvařených ve slupce (nejlépe den předem)
hladká mouka dle potřeby (min. 100g)
sádlo na pomazání
sůl
Zelí:
250 g sterilovaného červeného zelí
1 cibule
50 ml červeného vína (nebo vody)
1 lžíce cukru
ocet
kmín, sůl, olej
Troubu si předehřejte na 180°C.
Stehna osolte a okmínujte, dejte do pekáčku, podlijte troškou vody, přikryjte a dejte péct.
Pečte 1,5-2 hodiny za občasného polévání výpekem. Pokud je už maso měkké, sundejte pokličku, zvyšte teplotu na 220°C a pečte 10- 15 minut než vznikne křupavá kůrčička. Pokud chcete, můžete v závěru potřít stehna trochou medu s vodou, kůrčička bude krásně zlatá.
Lokše:
Brambory uvařené ve slupce oloupejte, nastrouhejte na jemno a osolte.
K bramborám postupně přisypávejte mouku a vyracujte hladké a nelepivé těsto.
Z něho pak na pomoučeném vále vyválejte tenké placky, které nasucho opečte z obou stran na pánvi.
Lokše je nutno připravovat celkem rychle, hodně podsypávejte, aby se vám placky nelepily na vál a ihned je házejte na pánev.
Tam jim bude stačit minutka z každé strany a jsou hotové. Jakmile mají černé puchýřky, šup s nimi ven. Nejlepší je hned je pomazat sádlem.
Teplé je udržujte přikryté alobalem.
Zelí:
Na troše oleje zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku, přihoďte lžíci cukru a nechte zkaramelizovat.
Přidejte zelí i s trochou láku , osolte a okmínujte. Vše důkladně zamíchejte, přilijte víno nebo vodu, přiklopte a duste do měkka.
Ochutnejte zelí a pokud chcete přidejte ocet nebo cukr.
Pokud vám později zbyde maso, stehna oberte a i se zelím jím naplňte lokše. Vznikne vám jakýsi wrap, který ocení především děti :)