Segedín s karlovarským knedlíkem
28.02.2016 16:54

Nesmrtelná klasika, která se nikdy neomrzí. Tentokrát s domácím karlovarským knedlíkem, který je snadnější a dle mého i mnohem chutnější než klasický kynutý. I na talíři vypadá díky petrželce mnohem veseleji :)
Na cca 4 porce:
500 g vepřové plece
150-200 g kysaného zelí
vývar nebo voda dle potřeby, cca 1,5 l
1 lžička sladké papriky
1 velká cibule
1 lžička drceného kmínu
troška hladké mouky
olej dle potřeby, asi dvě lžíce
1 dcl smetany
Na knedlíky:
4 rohlíky z předešlého dne
2 vejce - bílky a žloutky zvlášť
30 g hrubé mouky
50 g másla
90 ml mléka
sůl, pepř
petrželka
Vepřové maso nakrájejte na větší kostky, cibuli na drobno.
Na trošce oleje osmahněte cibuli dozlatova, přidejte maso a krátce opečete.
Přidejte sůl, pepř, kmín a dobře zamíchejte. Zaprašte maso moukou a ještě minutku opékejte, potom přidejte sladkou papriku, zamíchejte a ihned zalijte vývarem nebo vodou tak, aby maso bylo ponořené. Paprika se nikdy nesmí restovat déle, jinak zhořkne!
Až bude maso téměř měkké, trvá to kolem 45 minut, přidejte pokrájené bílé zelí i s troškou nálevu, poté vařte ještě asi 20 minut do úplného změknutí.
Omáčku poté dochuťte smetanou, solí a pepřem.
Zatímco se vaří guláš, připravte si knedlíky:
Do velkého hrnce si dejte vařit vodu.
Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem.
Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a mouku. Osolte, opepřete , zasypejte petrželkou a promíchejte.
Z bílků ušlehejte sníh a ten opatrně přimíchejte ke směsi.
Teď přijde to nejdůležitější a to je správně zabalit knedlíky, aby se do nich nedostala voda.
Rozprostřete si před sebe kus potravinářské folie a na kraj, který je vám nejblíže navrstvěte cca polovinu směsi. Musí vám zůstat po obou stranách volný kus folie.

Okraj folie vezměte a začněte zavinovat směrem od sebe, aby vám vznikl podlouhlý váleček.

Nyní chyťte oba volné konce a začněte váleček "koulet " po desce dokud vám nevznikne jakýsi pevný bonbonek.

Pro jistotu celý knedlík zabalte ještě do jednoho kousku folie, už ho nemusíte točit, stačí ho jen obalit.

Takto připravené knedlíky vařte ve vroucí vodě 20 minut.
Poté je vyndejte, ještě zabalené propíchněte na několika místech nožem, aby se dostala ven pára.
Ještě horké je rozbalte a nakrájejte. Pokud knedlík nebudete servírovat hned, potřete ho troškou rozehřátého másla, ať neokorá.
Servírujte společně s gulášem, dobrou chuť :)