Panenka s omáčkou z pečeného česneku

30.08.2015 16:19

 

Vepřová panenka je nejkvalitnější kousek jaký můžete z pašíka dostat. Ačkoliv je její příprava rychlá a jednoduchá, dá se zkazit tím nejjednodušším způsobem - přepeče se. Správně upravená panenka musí být uvnitř růžová a šťavnatá. Delší příprava vede k jejímu vysušení a takové maso už  vážně není dobré. Kdo má rád propečené ať si koupí krkovici :) Bez debat.

Je nutné počítat s pečením česneku cca hodinku před přípravou samotného chodu.

 

Na dvě porce budete potřebovat: 

cca 300 g vepřové panenky

celou palici česneku

200 ml hovězího vývaru

50 ml smetany 30% 

olivový olej

sůl

asi 10 malých brambůrek, bylinkovou sůl

 

Troubu předehřejeme  na 170 °. 

Vezmeme celou, neloupanou palici česneku a vršek trochu seřízneme i se špičkami stroužků. Palici pak zabalíme do alobalu a vložíme do trouby . Po hodině ho vyndáme a necháme zchladnout. 

Mezitím si připravíme brambory, které očistíme a překrojíme na půl. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme olivovým olejem, vložíme do trouby a pečeme cca 45 minut do měkka. 

Patnáct minut před koncem pečení brambor si můžeme začít chystat panenku. Rozpálíme nepřilnavou pánev, panenku potřeme ze všech stran olejem a opékáme cca 40 vteřin na každé straně. Poté ji vložíme ještě na 12- 16 minut k bramborám do trouby. Stupeň propečení můžete také kontrolovat stlačením, čím je panenka tužší, tím je propečenější.

Zatímco se panenka dodělává v troubě, přiveďte k varu hovězí vývar a upečené stroužky česneku do něj vymačkejte. Několik minut povařte a poté rozmixujte ponorným mixérem. Na závěr přilijte smetanu. Pokud je potřeba, osolte. 

Panenku vyndejte z trouby a ještě na 5 minut zabalte do alobalu. Šťava v mase se pěkně rozloží a nevyteče hned jak do něj říznete.

Měkké brambory posypejte bylinkovou solí a servírujte s nakrájenou a osolenou panenkou a česnekovou omáčkou.

Dobrou chuť!