Panenka s omáčkou z pečeného česneku
Vepřová panenka je nejkvalitnější kousek jaký můžete z pašíka dostat. Ačkoliv je její příprava rychlá a jednoduchá, dá se zkazit tím nejjednodušším způsobem - přepeče se. Správně upravená panenka musí být uvnitř růžová a šťavnatá. Delší příprava vede k jejímu vysušení a takové maso už vážně není dobré. Kdo má rád propečené ať si koupí krkovici :) Bez debat.
Je nutné počítat s pečením česneku cca hodinku před přípravou samotného chodu.
Na dvě porce budete potřebovat:
cca 300 g vepřové panenky
celou palici česneku
200 ml hovězího vývaru
50 ml smetany 30%
olivový olej
sůl
asi 10 malých brambůrek, bylinkovou sůl
Troubu předehřejeme na 170 °.
Vezmeme celou, neloupanou palici česneku a vršek trochu seřízneme i se špičkami stroužků. Palici pak zabalíme do alobalu a vložíme do trouby . Po hodině ho vyndáme a necháme zchladnout.
Mezitím si připravíme brambory, které očistíme a překrojíme na půl. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme olivovým olejem, vložíme do trouby a pečeme cca 45 minut do měkka.
Patnáct minut před koncem pečení brambor si můžeme začít chystat panenku. Rozpálíme nepřilnavou pánev, panenku potřeme ze všech stran olejem a opékáme cca 40 vteřin na každé straně. Poté ji vložíme ještě na 12- 16 minut k bramborám do trouby. Stupeň propečení můžete také kontrolovat stlačením, čím je panenka tužší, tím je propečenější.
Zatímco se panenka dodělává v troubě, přiveďte k varu hovězí vývar a upečené stroužky česneku do něj vymačkejte. Několik minut povařte a poté rozmixujte ponorným mixérem. Na závěr přilijte smetanu. Pokud je potřeba, osolte.
Panenku vyndejte z trouby a ještě na 5 minut zabalte do alobalu. Šťava v mase se pěkně rozloží a nevyteče hned jak do něj říznete.
Měkké brambory posypejte bylinkovou solí a servírujte s nakrájenou a osolenou panenkou a česnekovou omáčkou.
Dobrou chuť!