Medové perníčky
Ač tomu počasí příliš neodpovídá, Vánoce se neodvratně blíží. Právě teď je nejlepší čas upéct si voňavé perníčky, které budou mít ještě dostatek času krásně změknout a zvláčnět. Samotné zdobení už je jen třešničkou na dortu, kromě klasické bílkové polevy můžete sáhnout i po dalších zdobících věcičkách jako jsou cukrové perličky, vločky, posypky a mnoho dalšího. Těsto by si mělo přes noc poležet v lednici, koření se v něm pěkně rozleží a perníčky budou o to voňavější.
Přeji vám krásnou, perníčky provoněnou druhou adventní neděli!
Rozpis na cca 30 malých kousků:
400 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
60 g másla
2 vejce + jedno na potření
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
2 lžičky koření do perníku
Na polevu: 100 g moučkového cukru, 1 bílek
Všechny suroviny smíchejte ve větší míse a vypracujte hladké těsto. Nechte několik hodin, nebo nejlépe přes noc odležet.
Troubu předehřejte na 170 °C.
Těsto vyválejte na tenčí plát a vykrajujte různé tvary perníčků. Ty naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Perníčky pečte cca 13 minut. Ihned po vyndání z trouby je potírejte rozšlehaným vejcem s trochou vody, perníčky budou krásně zlatavé a lesklé.
Po oschnutí už můžete perníčky zdobit polevou.
Dobrou chuť :)