Medové perníčky

06.12.2015 16:43

Ač tomu počasí příliš neodpovídá, Vánoce se neodvratně blíží. Právě teď je nejlepší čas upéct si voňavé perníčky, které budou mít ještě dostatek času krásně změknout a zvláčnět. Samotné zdobení už je jen třešničkou na dortu, kromě klasické bílkové polevy můžete sáhnout i po dalších zdobících věcičkách jako jsou cukrové perličky, vločky, posypky a mnoho dalšího. Těsto by si mělo přes noc poležet v lednici, koření se v něm pěkně rozleží a perníčky budou o to voňavější.

Přeji vám krásnou, perníčky provoněnou druhou adventní neděli!

 

Rozpis na cca 30 malých kousků:

400 g hladké mouky

120 g moučkového cukru

60 g másla

2 vejce + jedno na potření

2 lžíce medu

1 lžička jedlé sody

2 lžičky koření do perníku

 

Na polevu: 100 g moučkového cukru, 1 bílek

 

Všechny suroviny smíchejte ve větší míse a vypracujte  hladké těsto. Nechte několik hodin, nebo nejlépe přes noc odležet.

Troubu předehřejte na 170 °C.

Těsto vyválejte na tenčí plát a vykrajujte různé tvary perníčků. Ty naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Perníčky pečte cca 13 minut. Ihned po vyndání z trouby je potírejte rozšlehaným vejcem s trochou vody, perníčky budou krásně zlatavé a lesklé.

Po oschnutí už můžete perníčky zdobit polevou.

Dobrou chuť :)