Losos wellington

06.10.2015 14:34

Inspirací pro tento recept mi byla  nová kuchařka časopisu Gurmet, kde se netradiční úprava lososu objevila. Recept není nikterak náročný a přesto je výsledek působivý a překvapivě chutný. Asi vždy budu dávat přednost hovězímu wellingtonu, ale verze s lososem určitě stojí za vyzkoušení.

Pro 2-3 osoby

350 g lososa

250 g čerstvého špenátu

1 balení listového těsta ( na větší kus ryby je nutné mít 2 balení)

1 menší cibule

1 stroužek česneku

1 porek, nebo menší cuketa

1 lžíce másla

1lžíce olivového oleje

sůl, pepř

citron

1 rozšlehané vejce

 

Špenát důkladně omyjte a osušte. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji krátce orestovat na lžičce oleje, poté přidejte špenát. Jakmile špenát zavadne a podstatně zmenší svůj objem, přidejte nadrobno nakrájený česnek a odstavte. Směs nechte vychladnout.

Porek nakrájejte na kolečka, pokud máte cuketu, na kostičky. Orestujte do křupava na lžičce másla, osolte ,opepřete a také nechejte vychladnout.

Troubu předehřejte na 200°C.

Lososa zbavte kůže . Jednoduchým naříznutím u kraje mezi kůží a masem a následným pomalým stahováním by se vám to mělo bez problémů podařit. Losos by měl být po celé délce podobně široký. 

Filet osolte, opepřete a pokapejte citronem.

Rozválené listové těsto položte na pečící papír. Do poloviny těsta nandejte špenát tak, aby vám zůstaly volné okraje. Na něj položte lososa a navrch nasypte porek či cuketu. 

Okraje potřete rozšlehaným vejcem, aby spoje lépe držely. Celé to přiklopte druhou polovinou těsta, vytvoří se vám naplněná kapsa.

Pokud máte větší filet, potřebujete 2 balení těsta, na jedno lososa položíte, druhým jej přikryjete.

Okraje pořádně přitiskněte k sobě a ještě je přitlačte vidličkou.

Celý balíček potřete vejcem a opatrně udělejte několik zážezů tak, abyste těsto neprořízli. Na několika místech ho ale propíchněte, aby mohla unikat pára.

Pečte 25 minut. Losos bude propečený, ale přesto šťavnatý.

Jako přílohu můžete zvolit zeleninový salát.

Dobrou chuť :)