Kuře na víně s gratinovanými bramborami

18.08.2015 21:05

 

 

 

 

 

Konečně se ochladilo a mně se vrátila chuť k vaření. Venku lije jako z konve a tak jsem se rozhodla uvařit něco hutného, sytého, co zahřeje tělo i duši. Volba padla na kuře na víně... Kombinace vína, čerstvých žampionů a bylinek funguje spolehlivě. S tímhle jídlem v sychravých dnech zazáříte.

 

 

 

Pro 2 osoby:

 

2 kuřecí stehna

 

1 cibule

 

2 stroužky česneku

 

1 lžíce rajského protlaku

 

150 g žampionů

 

2 dcl červeného suchého vína

 

500 ml kuřecího vývaru

 

2 lžíce másla

 

4 lžíce olivového oleje

 

tymián – nejlépe čerstvý

 

sůl, pepř

 

Gratinované brambory – 2 zapékací misky o průměru 12 cm:

 

5 středních brambor

 

150 ml smetany 30 %

 

1 camembert/ hermelín

 

sůl, pepř

 

máslo nebo olej na vymazání

 

 

 

Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky, žampiony na čtvrtky. Stehna z obou stran osolíme.

 

Ve větším hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje a 1 lžíci másla, vložíme stehna a z obou stran několik minut opékáme. Kuře vyndáme a odložíme stranou. Pokud se vám trochu připeklo na dno, rozhodně to není na škodu, naopak!

 

Pokud je potřeba, přidáme zbytek oleje a másla. Přisypeme cibulku a asi minutu restujeme, poté přidáme česnek a žampiony. Opět krátce restujeme – stačí minutka, pak přidáme rajčatový protlak, vše promícháme a zalijeme vínem.

 

Kuře vrátíme zpátky do hrnce a podlijeme vývarem tak, aby tekutina zakrývala kuře cca ze 2/3.

 

Přivedeme k varu a vhodíme několik snítek tymiánu (nebo hrst sušeného). Po chvilce ztlumíme plamen, přikryjeme pokličkou a dusíme cca 1 hodinu.

 

Pokud se vám bude zdát omáčka příliš hustá, nebo se bude přichytávat u dna, podlévejte nadále vývarem.

 

 

 

Mezitím si připravte gratinované brambory:

 

Troubu předehřejte na 200 °C.

 

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Camembert na několik silnějších.

 

Zapékací misky vymažte máslem nebo olejem. Na dno vyskládejte dvě vrstvy brambor a osolte. Na ně poklaďte vrstvu sýra, na něj zase dvě vrstvy brambor a opět je osolte. Vše zalijte smetanou.

 

Dejte na 30 minut zapéct.

 

 

 

Tak a je hotovo, nechte si chutnat :)