Kuře na víně s gratinovanými bramborami
Konečně se ochladilo a mně se vrátila chuť k vaření. Venku lije jako z konve a tak jsem se rozhodla uvařit něco hutného, sytého, co zahřeje tělo i duši. Volba padla na kuře na víně... Kombinace vína, čerstvých žampionů a bylinek funguje spolehlivě. S tímhle jídlem v sychravých dnech zazáříte.
Pro 2 osoby:
2 kuřecí stehna
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce rajského protlaku
150 g žampionů
2 dcl červeného suchého vína
500 ml kuřecího vývaru
2 lžíce másla
4 lžíce olivového oleje
tymián – nejlépe čerstvý
sůl, pepř
Gratinované brambory – 2 zapékací misky o průměru 12 cm:
5 středních brambor
150 ml smetany 30 %
1 camembert/ hermelín
sůl, pepř
máslo nebo olej na vymazání
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky, žampiony na čtvrtky. Stehna z obou stran osolíme.
Ve větším hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje a 1 lžíci másla, vložíme stehna a z obou stran několik minut opékáme. Kuře vyndáme a odložíme stranou. Pokud se vám trochu připeklo na dno, rozhodně to není na škodu, naopak!
Pokud je potřeba, přidáme zbytek oleje a másla. Přisypeme cibulku a asi minutu restujeme, poté přidáme česnek a žampiony. Opět krátce restujeme – stačí minutka, pak přidáme rajčatový protlak, vše promícháme a zalijeme vínem.
Kuře vrátíme zpátky do hrnce a podlijeme vývarem tak, aby tekutina zakrývala kuře cca ze 2/3.
Přivedeme k varu a vhodíme několik snítek tymiánu (nebo hrst sušeného). Po chvilce ztlumíme plamen, přikryjeme pokličkou a dusíme cca 1 hodinu.
Pokud se vám bude zdát omáčka příliš hustá, nebo se bude přichytávat u dna, podlévejte nadále vývarem.
Mezitím si připravte gratinované brambory:
Troubu předehřejte na 200 °C.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Camembert na několik silnějších.
Zapékací misky vymažte máslem nebo olejem. Na dno vyskládejte dvě vrstvy brambor a osolte. Na ně poklaďte vrstvu sýra, na něj zase dvě vrstvy brambor a opět je osolte. Vše zalijte smetanou.
Dejte na 30 minut zapéct.
Tak a je hotovo, nechte si chutnat :)