Kachna na medu s karamelizovaným zelím
Po úmorných vedrech nastal čas ochlazení.. Venku je šero, chladno a prší.. Právě tohle počasí je jako stvořené k tomu uvařit si pořádné, syté jídlo co vás i vaše blízké zahřeje na těle i na duši. Kombinace medu a kachního masa nikdy nezklame a karamelizované zelí vás zcela jistě dostane. Dopřejte masu čas a pečte ho pomalu v troubě na nižší teplotu.Nemusíte mít strach že bude vysušené, naopak, bude se vám pod rukama rozpadat. Pokud máte čas a chuť udělejte si domácí bramborový knedlík nebo jako já použijte kupované bramborové šišky (mají je například v Lidlu). Jejich příprava je super rychlá a na kvalitě pokrmu nic neubírají :)
Pro 2 osoby budete potřebovat:
2 kachní stehna
500 ml drůbežího vývaru
1 lžíce medu
kmín a sůl
Na karamelizované zelí:
250 g kysaného zelí
1 cibule
1,5 lžíce cukru krystal
2 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
trochu drůbežího vývaru
1 lžička kmínu (pokud už není v kys. zelí)
Nejprve si předehřejeme troubu na 170 °, při této teplotě budeme péct kachnu po celou dobu.
Ze stehen odřízneme přebytečné sádlo - nevyhazujeme! Stehna pořádně osolíme a okmínujeme.
V hrnci, který můžeme vložit do trouby, rozpustíme trochu sádla, které jsme odřízli ze stehen. Přidáme stehna kůží nahoru, necháme maličko opéct a podlijeme vývarem tak, aby dosahoval cca do 1/3 masa. Přivedeme k varu.
Vypneme sporák a hrnec se stehny vložíme do trouby. Přikryjeme pokličkou, pokud nemáme, můžeme použít alobal.
Kachnu necháme péct při 170° hodinu a půl. Občas můžeme nakouknout a případně podlít trochou vývaru.
Než uběhne celá doba pečení, zahřejeme si trochu vývaru cca 1,5 dcl a přimícháme do něj lžíci medu.
Kachnu po hodině a půl vyndáme a potřeme směsí vývaru a medu. Pečeme ještě cca 20-30 minut, bez pokličky, než se nám udělá zlatavá, křupavá kůrčička, o kterou se postará právě med.
Než se kachna dodělá připravíme si zelí:
Cibuli nakrájíme na jemno a dáme stranou.
V menším hrnci necháme rozpustit cukr, až lehce zhnědne (pozor ať se vám nespálí!) přilijeme olej, promícháme a přisypeme nakrájenou cibuli. Mícháme, aby se cibule rovnoměrně obalila v karamelu a chytla pěknou, zlatou barvu. Bude to trvat cca 5 minut. Nelekejte se, pokud vám cukr začne během vaření hrudkovatět, tohle bude ta chvíle, kdy se zase rozpustí :)
Zalijte trochou vývaru a přidejte zelí. Okmínujte a pokud je potřeba i trochu osolte. Důkladně vše promíchejte a nechte chvíli společně povařit. Přisypte mouku a opět pořádně promíchejte.
Nakonec znovu podlijte vývarem a společně vařte cca 10-15 minut.
Hotovo :)