Gurmánské září v Praze
Spolu s končícím létem nastává čas podzimních gurmánských akcí. Zatímco během léta mohli pražští gurmeti lenošit a výletit a moc jim toho neuteklo, s koncem prázdnin je na čase zakotvit v Praze – bude to totiž stát za to :)
Vše odstartovalo poslední srpnový víkend a to rovnou dvěma akcemi – F.O.O.D. piknikem na Landronce a Street food festivalem na Smíchovské náplavce. Samozřejmě jsem nemohla chybět ani na jednom z nich a tak vám přináším své čerstvé dojmy a postřehy z obou akcí.
F.O.O.D PIKNIK – Landronka
Pokud mám stručně popsat své pocity z FOOD pikniku, jež pořádá stejnojmenný časopis, pak je to jedině velké zklamání. Ač jsem očekávala spoustu nápaditých stánků, rozmanitá jídla, potěšení pro chuťové pohárky a pocit, že nebudu vědět kam dřív a co bude nejlepší ochutnat, nic z toho se nenaplnilo. Místo toho celá akce připomínala jednu velkou reklamu – na zubní pastu, minerálku, džusy, Heru, Hellmanns, Sládkovu limonádu... Pokud piknik srovnám s totožnou akcí od časopisu Apetit, nevychází z toho FOOD ani trochu dobře. Na Apetit pikniku dostávají prostor především nadšenci, kteří vaří a pečou s láskou, redaktoři časopisu, regionální výrobci dobrot, malé pivovary se svými speciály a celé to tak nějak působí domácky a příjemně. Na Food pikniku si sice, po projití hlavní trasou lemovanou stánky, naplníte tašku vzorky všech možný prodejců, ale chuťové buňky zde nepotěšíte – není totiž čím.
Našlo se samozřejmě pár světlých výjimek, které stálo za to vyzkoušet. Třeba úžasný růžový stánek Cakeland, kde bylo možné ochutnat nespočet druhů cupcaků, cakepops, minidonutů nebo cheesecaků. Sladkosti pak skvěle doplnila filtrovaná káva z Café Alegre.
Co se týče slaných jídel, nabídka nebyla příliš široká. Obligátní klobásu s chlebem, opravdu za nic převratného nepovažuji a nemyslím si, že má na takové akci místo. Kromě toho jste mohli okusit třeba burger z chobotnice, u kterého mně ale hodně zamrzelo použití kupované kaiserky, jakožto náhražky hamburgerové bulky. Za cenu 150 korun by si host i chobotnice zasloužili něco lepšího. Slávky se sýrovou omáčkou ušly, žádný zázrak se ale nekonal. Především byly uvařené hodně dopředu a to jim na chuti moc nepřidalo...
Burgery se celkově staly jednou z mála možností jak naplnit žaludky na Food pikniku, nabízeli je i Hellmanns a Kaiser Franz, ten však i v zajímavé obměně s hovězím pastrami.
Několik zajímavých stánků, však nemůže utáhnout celý festival. Piknik připomínal spíše marketingovou akci jednotlivých výrobců, než potěšení pro milovníky jídla. Za mě velký palec dolů...
NÁPLAVKA STREET FOOD FESTIVAL
Spravit si chuť jsme poté vyrazili na Hořejší nábřeží, kde se konal již druhý ročník Náplavka street food festivalu. Pořadatelé festivalu na facebookových stránkách slibovali ochutnávku pokrmů z domova i celého světa. Vstup na festival byl zpoplatněn třiceti korunami, za které jste navíc obdrželi časopis Uličník, který akci mapuje a energy drink Tiger. Ten tedy rozhodně mohl být vychlazený, není nic horšího než neperlivý, teplý energeťák. Ale jak se říká - darovanému koni...
S ostatními ochutnávkami to naštěstí bylo lepší. V četném množství stánků představovali jednotlivé země své kulinářské poklady. Bylo tak možné ochutnat speciality z Thajska , Vietnamu , Maroka , Peru, Afriky, Španělska, Francie, Toskánska... už si všechny ani vybavit nedokážu. Oči mi přecházely z toho množství voňavého, barvami hrajícího jídla.
Ostudu nám neudělali ani představitelé české kuchyně, která byla mimo jiné prezentována rybími specialitami, bramborovými nočky nebo pečenou kačenou v tenké placičce. Z lákavé nabídky všech kuchyní jsme vyzkoušeli český rybí hamburger, výborné thajské pad thai a jarní závitek a nefalšovanou italskou zmrzlinu.
Ač vše vypadalo lákavě, už na další dobroty nezbylo místo... tak snad příště. Doufám, že pořadatelé budou v tradici pokračovat a my se budeme moci na náplavku zase vypravit. Jen se přimlouvám za větší počet odpadkových košů. Zátiší s odpadky, která se tvořila na stolech, moc vábně nevypadala...
Právě všudypřítomná vůně exotických pokrmů, možnost ochutnat něco nového, nepoznaného, podávaného z rukou těch, kteří autentická jídla připravili, dělá ze Street foodu jeden z nejlepších gurmet festivalů, které jsem navštívila. Proto všem doporučuji vykašlat se na propagační FOOD piknik a zamířit rovnou sem, na skutečný gurmánský zážitek :)
Jak jsem už na začátku avizovala, nastávající měsíc přináší spoustu kulinářsky zajímavých akcí. Osobně si nenechám ujít Gurmet festival Vůně Asie, konaný 4.9. na Pankráci, před OC Arkády, kde bude možné ochutnat vietnamskou, perskou, japonskou a thajskou kuchyni. Zakoupit bude možné i asijské suroviny, bylinky a koření.
Hned další den startuje jeden z největších pražských food festivalů a to Food parade v areálu Trojského zámku. Již pátý ročník festivalu pro gurmány a milovníky delikates bude probíhat v sobotu a v neděli a přinese bohatou nabídku jídel z předních pražských restaurací. Vstupné na akci se dá pořídit v předprodeji za 300 korun, přičemž 100 korun je vstupné a 200 korun vám u vstupu promění v tzv. Chefy, jež slouží jako festivalové platidlo. 1 chef= 20 korun. Ceny jednotlivých chodů začínají na dvou „chefech“. Přehled restaurací a jejich menu, spolu s programem celého festivalu najdete na stránkách foodparade.cz
Třetí zářijový víkend bude ve znamení již osvědčeného Burger festu. Ten se opět koná v areálu Výstaviště v Holešovicích. Vstupné je 50 korun a v rámci akce proběhne jak soutěž o nejlepší burger, tak i o motorku Harley Davidson. Partnerem akce je Jack Daniels, který se bude na akci také servírovat a to už je dobrá společnost, co říkáte? :)
Datum 26. září si rovnou rezervujte pro jednu z nejhezčích pražských akcí – Vinobraní na Grébovce. V malébném prostředí parku, vinohradských vinic, úžasného Viničního altánu a umělé jeskyně Grotta se odehrají stylové oslavy vína s bohatým doprovodným programem. Více info na vinobraninagrebovce.cz