Food parade aneb sobota s dobrým jídlem

06.09.2015 13:22

 

Ještě než jsem se v sobotu vydala na jednu z nejlepších letošních akcí pro milovníky dobrého jídla – Food parade, dala jsem si zahřívací kolo v podobě pátečního Gurmet festivalu vůně Asie. Na malém prostoru před obchodním centrem Arkády na Pankráci, se odehrála zdařilá prezentace vietnamské, japonské a perské kuchyně. Kromě typických asijských jídel bylo možné ochutnat například i íránské speciality, exotické ovoce nebo vietnamskou kávu. K zakoupení u stánků byly čerstvé bylinky, koření, kari pasty, omáčky a dochucovadla a různé druhy nudlí. Ač jsem od toho příliš neočekávala, byl to vcelku pozitivní zážitek.

    

                                       Pho bo, jarní závitek, smažená kreveta v těstíčku, kuřecí špíz a maso v betelovém listu

 

 

 

FOOD PARADE

 

 

Jedna z nejdůležitějších letošních akcí, na které by neměl chybět žádný gurmán, se odehrává tento víkend v parku u Trojského zámečku a nese název Food parade. V krásném prostředí parku nabízejí kuchaři z předních restaurací svá menu sestavená z několika chodů. Nabídky restaurací jsou doplněny bohatou nabídkou stánků s delikatesami, portským vínem, sladkostmi a koktejly. Díky četným frontám, které se tvoří u vstupu na festival, jistě oceníte lístky zakoupené v předprodeji, ušetříte peníze, čas i nervy :). Cena vstupného činí v předprodeji 300 korun, na místě pak 350, z nichž 200 korun je určeno na konzumaci. Ve směnárně u vchodu se pak stačí prokázat platnou vstupenkou a vyzvednout si dvacet tzv. chefů , které slouží na jako festivalové platidlo. Pokud vám dojdou, je možné si je ve vnitří směnárně dokoupit. Jeden chef odpovídá hodnotě dvaceti korun. Jednotlivé pokrmy se pohybují v cenové relaci 2-8 chefů, celé menu pak můžete ochutnat za 10-14 chefů. Zároveň u vstupu dostanete i stručnou mapku pro snazší orientaci v areálu. Už tedy nezbývá nic jiného než se vrhnout na ochutnávku dobrého jídla.

 

 

 

A že je o co stát, v nabídce restaurací můžete ochutnat zvěřinové pokrmy, čerstvé mořské plody, poctivé hamburgery i ve vegetariánské verzi, zmrzlinu Angelato, francouzské makronky a v neposlední řadě také hmyzí speciality – konkrétně moučné červy, šváby a cvrčky. 

Velmi milým překvapením je servírování jídel na porcelánu spolu s kovovým příborem. Stejně tak pivo nebo víno si užíváte ze sklenic, ne z žádných přiblblých plastových kelímků. Zapůjčit si zde můžete i piknikovou deku a spolu s rodinkou či přáteli si užít příjemné odpoledne plné dobrého jídla. Tenhle festival má prostě úrověň - krásné prostředí, udržovaná čistota, dostatek toalet a milá obsluha všude kolem. Co víc si přát? Jediné co bych pořadatelům vytkla, byla jediná směnárna v areálu festivalu, kde bylo možné zakoupit další chefy, bez který ochutnávka nebyla možná. Nekonečné fronty mohly některé návštěvníky připravit o chuť k jídlu a to by byla velká škoda :)

 

A co všechno jsme ochutnali?

 

Čerstvá ústřice 

 

Roláda z kohouta na červeném víně s bramborovou kaší


Potage st. Germain s mušlemi sv. Jakuba


Hovězí maso rožněné na bukovém dřevě, brambory s rozmarýnem


Šneci po burgundsku zapečení s bylinkovým máslem


Burger Dolce Villa s křepelčím vajíčkem v domácí housce sypané sezamem - Burger Bar


Chobotnice, cuketové pyré a pečená cuketa, kuřecí jus s chorizem

 

Banh mi s grilovaným hovězím 


Grilovaný steak z bizona z Nebrasky s demiglace z višní a Carpaccio z divočáka se salátem meskalin


Hovězí pastrami s kysaným zelím a bavorskou hořčicí


Holandské mini palačinky s marmeládou

 

 

A na závěr ještě jedna lahůdka...

 

Tentokrát jsem se neodhodlala, možná příště :) tak za rok na Food parade na viděnou...