Bún chả - marinovaný bůček
Jedná se o z tradiční vietnamský pokrm. Příprava není náročná a recept můžete využít i při letním grilování. Dobře namarinované kousky bůčku budou mít vždy úspěch. Jako přílohu lze podávat rýžové nudle.
Pro 2-3 osoby budete potřebovat:
Na marinádu:
500 g bůčku bez kůže nebo krkovice
1 lžíce ústřicové omáčky
1 lžíce oleje, nejlépe arašídového
1 lžíce medu
1 cibule na drobno
1 chilli paprička nadrobno
1 lžíce rybí omáčky
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky cukru
2 lžičky soli
Na salát z rýžových nudlí: 200 g rýžových nudlí, několik listů salátu dle chuti, 1 lžíci cukru, 1 lžíci rýžového octa, 1 lžíci rybí omáčky, 2 lžíce vody, asijské bylinky( např. koriandr, thajská bazalka, citronová tráva) a sojové klíčky (lze vynechat)
Všechny ingredience na marinádu smícháme, bůček nakrajíme na tenké plátky, které ponoříme do marinády a necháme alespoň hodinu marinovat v lednici. Mezitím si můžeme připravit salát z rýžových nudlí. Nudle připravíme dle návodu na obalu, zcedíme, propláchneme vodou. Salát nakrájíme na nudličky a přidáme k nudlím. V mise smícháme všechny zbylé suroviny na zálivku a promícháme s nudlemi.
Po hodině marinování v lednici vyndáme bůček a grilujeme jej do zlatova z obou stran na grilu nebo grilovací pánvi. Podávejte na salátu z rýžových nudlí. Dobrou chuť.